Nyheter

Bahnhof startar Echo Helsinki – Propagandafri radio för den ryska befolkningen, mot kriget

Nu startar internetoperatören Bahnhof en helt ny, ryskspråkig radiostation. Med bas i Helsingfors och antennen riktad mot Moskva kommer Echo Helsinki sända tre timmeslånga nyhetsprogram i veckan. Fokus kommer ligga på kriget i Ukraina ur ett finskt perspektiv. Jon Karlung, vd Bahnhof:

– Echo Helsinki kommer eka från Karelen till Kamtjatka. Putinregimen försöker skära av ryssarnas tillgång till internet, och därför tar vi till äldre teknik. Radiovågor är i princip omöjliga att blockera. Nu kommer den ryska befolkningen få veta sanningen om sin diktators terrorkrig.

Redaktionen består av erfarna journalister och podcastproducenter, och målet är att ge hela den ryska befolkningen ett balanserat alternativ till Kremls propaganda. Eiva Airaksinen, journalist:

– Vi riktar oss också till alla finskättlingar i Karelen som vill lära sig mer om sitt arv, men har svårt med finskan. Vi tror att de kommer uppskatta vår finska vinkel. 

Premiäravsnittet publiceras på www.echohelsinki.fi och Telegram nu på onsdag, och sänds över kortvågsradio in i Ryssland dagen efter.

Redan i samband med krigsutbrottet i februari 2022 lanserade Bahnhof sin Sverigebaserade radiostation Echo Sthlm – en framgång med tusentals lyssnare. Echo Helsinki blir en expansion av konceptet. Tillsammans förstärker de nätverket av fria röster och bildar en enhetlig front i kampen för sanningsenlig, ryskspråkig journalistik.

Bakgrund

Bahnhof är en internetoperatör som kämpar för fri kommunikation, yttrandefrihet och demokratiska principer sedan starten 1994. Vi tar ställning mot massövervakning och censur.

Sedan början av 2000-talet har vi haft kontor i Kyiv med fantastiska IT-utvecklare. Rysslands terrorkrig har ställt allt på ända. Det ukrainska folket lider svårt och miljontals människor är på flykt. Vi har evakuerat flera av våra anställda, men i Ukraina fortsätter kriget.

Vi vill stödja Ukraina på alla sätt vi kan. Ett sätt är att ge ryska folket en chans att bilda sig en egen uppfattning om Putin och hans regim, baserat på objektiva fakta. Därför startar vi radiostationen Echo Helsinki.

Läs mer och lyssna på det kommande premiäravsnittet på www.echohelsinki.fi!

För mer information om Bahnhof, besök www.bahnhof.fi.

Presskontakt: Markus Eriksson, kommunikatör Bahnhof.
markus.eriksson@bahnhof.net
+46 72-055 0011

Fler nyheter

Det här är Bahnhof

Bahnhof är en av Sveriges äldsta, och numera en av landets största, internetoperatörer. Bolaget grundades 1994 med en mycket tydlig filosofi: Bahnhof ska bygga på

Läs mer

Därför är kartan korrekt

Bahnhof har sitt huvudkontor i Sverige, men är ett internationellt bolag. Många av våra anställda är till exempel ukrainare. Vi är därför inte neutrala när

Läs mer